IMCK

Toen ik tijdens mijn stage bij Villamedia Magazine gevraagd werd het boek “Mijn Iraakse familie” van journaliste Judit Neurink te recenseren, had ik nooit kunnen voorspellen wat de gevolgen zouden zijn. In het boek vertelt Neurink over haar leven in het Noord-Irakese Sulaymaniyah waar zij voor het Independent Media Centre Kurdistan (IMCK) werkte. De passage die mij is bijgebleven is degene waarin Neurink beschrijft dat je op een gegeven moment gewoon verliefd wordt op Noord-Irak. Dat begreep ik wel. Van de verhalen in haar boek kreeg ik al vlinders in mijn buik.

Nadat mijn recensie was verschenen in Villamedia Magazine, trok ik de stoute schoenen aan. Ik vroeg Neurink of ze misschien in de zomervakantie een stagiaire kon gebruiken bij het IMCK. Dat kon ze wel. Dus twee maanden later – 29 mei 2011 – zat ik in het vliegtuig naar Sulaymaniyah. Twee maanden lang liep ik stage bij het Independent Media Centre Kurdistan. Mijn werkzaamheden waren divers; van het beheren van de sociale media van het IMCK tot het schrijven van subsidie-aanvragen en het samenstellen van het jaarverslag.

Die twee maanden waren bijzonder interessant en – achteraf bezien – ook vormend voor de rest van mijn loopbaan. Na mijn stage aan het Independent Media Centre Kurdistan was ik verliefd op het Midden-Oosten. De vlinders die ik tijdens het lezen van het boek van Neurink al had gevoeld, zijn niet meer weggegaan. Ik had het gevoel dat ik was thuisgekomen in Noord-Irak. Al snel ontstond dan ook het idee om mij te specialiseren in de richting van Midden-Oosten correspondent of specialist. Daarom studeer ik momenteel Islam & Arabisch. Ik hoop deze studie te kunnen combineren met mijn studie journalistiek. Een droom die echt ontstaan is bij het Independent Media Centre Kurdistan.

Het Independent Media Centre Kurdistan is gelegen in het relatief veilige Noord-Irak. Het centrum biedt cursussen aan Irakese journalisten. Tijdens deze cursussen staan de basisprincipes van de journalistiek, zoals hoor- en wederhoor, centraal. Doordat de lessen veelal gegeven worden door Westerse journalisten is het mediacentrum een ontmoetingsplaats voor twee journalistieke werelden. Ik kwam in contact met jonge Irakezen die er net zoals ik van droomden om journalist te worden, woonde soms zelf een cursus bij en legde nieuwe contacten. Tijdens mijn verblijf in Irak heb ik een blog bijgehouden, deze blogs zijn hier terug te lezen.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*