Derde editie Iftar-ontmoeting

29 april 2017|Posted in: Nieuws, Vrij werk

“Accepteer de dingen niet altijd zoals ze zijn. Zoek naar verandering. Al is het nog zo klein.”

Dit gedichtje van Lief Leven vat het idee achter de Iftar-ontmoeting perfect samen. De Iftar-ontmoeting is een avond tijdens de ramadan waar islamitische en niet-islamitische vrouwen samen aan tafel gaan, met elkaar praten en – na zonsondergang- genieten van lekker eten. Een culinair en cultureel samenzijn. Omdat ik geloof dat een ontmoeting, al is hij nog zo klein, ons voor altijd kan veranderen.

Waarom een Iftar-ontmoeting?

Het idee voor de Iftar-ontmoeting ontstond drie jaar geleden. Toen ik begon aan mijn tweede studie Islam en Arabisch, werd mijn vriendengroep en mijn wereld plotseling een stuk breder.  Ik merkte echter wel dat het twee gescheiden werelden waren. Mijn islamitische vrienden en niet-islamitische volgden andere opleidingen, deden andere dingen in hun vrije tijd en ontmoetten elkaar daardoor niet. Als ze dus vragen hadden over die “andere” wereld dan kwamen ze naar mij toe, omdat ik met één been in beide werelden stond. Zoals iemand mij ooit zei: “jij bent het dichtste bij een moslim wat ik ken”

Dat mijn vriendinnen mij die vragen stelden en niet zelf aan “de ander” had niets te maken met het feit dat ze dat niet wilden. Het had te maken met het feit dat hun werelden zo gescheiden waren dat ze niet wisten hoe ze met die “ander” in contact kwamen. “Moet ik dan een meisje met een hoofddoek in de supermarkt aanspreken en vragen of ze een keer thee wil drinken?”, vroeg één van mijn vriendinnen op een middag.

Die vraag zette mij aan het denken. Doordat ik met één been in beide werelden stond kon ik die twee werelden ook bij elkaar brengen. Dus nodigde ik mijn vriendinnen uit voor een Iftar – de maaltijd die je na een dag vasten eet tijdens de ramadan – bij mij thuis. Dan konden ze een keer met elkaar in gesprek en wellicht dat er duurzame contacten uit voort zouden komen.

Aan een dergelijke avond bleek een veel grotere behoefte te zijn dan ik had verwacht. Het idee van een Iftarontmoeting voor Islamitische en niet-Islamitische vrouwen ging als een lopend vuurtje rond. Waardoor we die eerste editie met vijftig vrouwen aan tafel zijn gegaan. Iedereen was zo enthousiast dat er meteen werd gevraagd om een tweede editie het jaar daarop. Vorig jaar aten we daarom met bijna honderd vrouwen. De afgelopen weken heb ik van diverse mensen de vraag gekregen of ik dit jaar weer een Iftar organiseer. Met kriebels in mijn buik kondig ik daarom aan dat ik, samen met drie vriendinnen, weer mijn etentje voor islamitische en niet-islamitische vrouwen organiseer.

Iftar-ontmoeting editie drie

De derde editie van de Iftar-ontmoeting zal plaatsvinden op vrijdag 9 juni in een typische Utrechtse locatie, namelijk een oud kloostergewelf aan de gracht van de Domstad. In de Ruimte, zoals de locatie heet, is op loopafstand van het station en er is een parkeergarage in de buurt. De locatie opent gratis haar deuren omdat ze ons initiatief een warm hart toedragen. Dat betekent dat wij jou geen entree hoeven te vragen. Echter vragen wij jou om een bijdrage mee te nemen voor de koffie, thee en de schoonmaak achteraf.

Wat de Iftar-ontmoeting verder zo ontzettend leuk maakt is dat we ieder jaar een tafel hebben die gevuld is met de meest uiteenlopende lekkernijen. Van baklava tot chocolade aardbeien en van dolma tot wraps. We vragen jou daarom een gerecht mee te nemen wat je kan dan delen met anderen. Als iedereen iets meer meeneemt dan voor alleen zichzelf, dan kunnen we de hele avond tafelen. Neem ook een plastic bakje mee zodat je weer wat lekkers mee naar huis kan nemen. Voorgaande jaren bleef er genoeg over.

Omdat de ruimte “beperkt” is en wij teleurstellingen willen voorkomen werken we met een gastenlijst. Dat betekent dat jij je van te voren moet aanmelden en op deze manier zeker bent van jouw plek aan tafel. Aanmelden kan door een mail te sturen naar iftar@annelieswaterlander.nl. Wil je meegenieten van de voorpret, bekijk dan het Facebookevenement.

Wat: Iftar-ontmoeting
Waar: In de Ruimte, Utrecht
Wanneer: 9 juni vanaf 20.00 uur (er zal gegeten en gedronken worden vanaf 22.00 uur)
Wie: voor alle islamitische en niet-islamitische vrouwen
Hoe: aanmelden door een mail te sturen
Entree: gratis, maar neem wel een bijdrage mee voor de koffie, thee en schoonmaak achteraf

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*