Iftar ontmoeting Utrecht tweede editie!

12 mei 2016|Posted in: Nieuws, Vrij werk

“Organiseer je weer een Iftar tijdens de ramadan?” Die vraag kreeg ik het afgelopen jaar met regelmaat. Mijn allereerste Iftar  – de maaltijd die tijdens de islamitische vastenmaand na zonsondergang wordt gegeten – was een succes. Vijftig vrouwen, islamitische en niet-islamitische, ontmoetten elkaar eind juni 2015 aan tafel. We deelden niet alleen een maaltijd, maar ook een stukje van onszelf. Wie waren wij? Waar hielden wij ons mee bezig? En waar droomden wij van?

Iftar 2015 - Loeke Koetsier

Iftar ontmoeting 2015 – Loeke Koetsier

Het doel van mijn Iftar ontmoeting was om een plek te bieden voor dat soort gesprekken. Een gelegenheid om een keertje met elkaar te praten in plaats van over elkaar. Want begrip voor de ander begint bij elkaar leren kennen. Maar dat klinkt soms zoveel makkelijker dan het is: want waar leer je die “ander” kennen als je je in andere kringen begeeft? Ook in mijn vriendengroep zag ik een niet-opzettelijke tweedeling; ik had een islamitische vriendenkring en een niet-islamitische. Beide groepen gingen naar andere evenementen, naar andere scholen en hadden andere vrienden. “Ik kan toch niet een meisje met een hoofddoek in de supermarkt aanspreken en vragen of ze een keer koffie met mij wil drinken?”, zei een vriendin een keer.

Ik realiseerde mij dat ik een link tussen beide groepen was. Als student Islam en Arabisch stond ik met één been in beide werelden. Dat inspireerde mij om mijn twee vriendengroepen een keertje samen te brengen. Het idee ontstond om tijdens de ramadan (de islamitische maand die in het teken staat van bezinning) met iedereen aan tafel te gaan. Mijn eetkamertafel bleek echter niet groot genoeg voor alle geïnteresseerden. Ik kreeg van bekenden en onbekenden uit het hele land de vraag of ze ook aan konden schuiven. Er was een enorme behoefte aan een dergelijk concept. Dertig juni 2015 zijn wij daarom met vijftig vrouwen aan tafel gegaan. Er werd heel veel gegeten en nog veel meer gepraat.

“Wat een mooi initiatief en wat een fijne avond was het! Mooie mensen en lekker eten. Ik ben blij dat ik deze avond tegen kwam. Wat mij betreft is deze ontmoeting voor herhaling vatbaar.” – Rosa van Bottenburg

“Wat ben ik blij dat jij mij hebt uitgenodigd. Ik vond het heel bijzonder. Een sfeer van verbondenheid, terwijl we allemaal zo verschillend waren en toch weer niet. Ook heerlijk gesnoept van al dat lekkers!” – Kitty Taselaar 

“United we stand (or actually eat)” – Hodan Yusuf

Iftar ontmoeting 2015 - SieraPhoto

Iftar ontmoeting 2015 – SieraPhoto

Iftar Utrecht 2016

Het feit dat ik het afgelopen jaar nog regelmatig de vraag kreeg of er een tweede editie zou komen, was dan ook een groot compliment. Omdat ik het belangrijk vind om mensen de kans te bieden elkaar te ontmoeten en omdat de allereerste Iftar ontmoeting erg gezellig was, heb ik besloten ook dit jaar een openbare Iftar te organiseren. Je bent welkom op donderdag 16 juni vanaf acht uur. Dat is twee uur voor zonsondergang en we dus kunnen beginnen met eten. Op die manier kunnen we – voordat onze monden vol zitten – gezellig kletsen om elkaar beter te leren kennen. Daarbij is het als je vast veel gezelliger om de laatste uurtjes samen te vasten dan alleen.

Het concept is vergelijkbaar met vorig jaar: een gezamenlijke maaltijd tijdens de ramadan voor islamitische en niet-islamitische vrouwen. Entreekosten zijn tien euro, maar daarvoor krijg je de hele avond onbeperkt vers muntwater, frisdrank, koffie, thee en andere drankjes. Daarnaast wordt iedereen gevraagd een (klein) gerecht mee te nemen. Als iedereen iets meer meeneemt dan alleen voor zichzelf, dan is er voldoende lekkers voor een gezellige avond met elkaar. Omdat de ruimte “beperkt” is en ik teleurstellingen wil voorkomen, werk ik met een gastenlijst. Dat betekent dat jij je van te voren moet aanmelden en op die manier zeker bent van jouw plek aan tafel. Aanmelden doe je door een mail te sturen naar iftar [@] annelieswaterlander.nl

Voor een impressie van de Iftar ontmoeting van 2015 en updates over de Iftar ontmoeting van 2016, houd je Facebook of #IftarAnnelies in de gaten. 

UPDATE: tijdens de ramadan van 2017 zal er een derde editie van de Iftar-ontmoeting plaatsvinden. Meer informatie hierover lees je in het artikel “Derde editie Iftar-ontmoeting

Ramadan

TAGS: ,

2 Comments

 1. laila
  16 juni 2016

  Hoi Annelies;

  Ik vind t prachtig wat je organiseert maar vindt t jammer dat in Utrecht is. Ik woon in Papendrecht en ben single en had graag een soort van iftar ronde in de drechtsteden willen houden gezien hier vast net als ik single zijn en t breken van t vasten met moslima s en zeker ook niet moslima s wil houden. Ik heb juist in mijn vriendenkring alleen niet moslima s..

  Kan je mij hierin helpen of samen een idee?

  Graag hoor ik van je

  Groetjes en salam alikom

  Laila
  0621571326

 2. Annelies Waterlander
  19 juni 2016

  Beste Laila,

  Wat leuk om te horen dat je enthousiast bent over het idee van de Iftar ontmoeting! Super leuk dat je iets vergelijkbaars wil organiseren in Papendrecht. Mijn droom is dat er volgend jaar tijdens de ramadan in verschillende steden een Iftar ontmoeting wordt georganiseerd. Heb jij al een datum voor je etentje? En een idee voor een locatie? Ik zou beginnen bij het uitnodigen van je vriendinnen. Wat ik daarna heb gedaan is heel veel mensen vertellen over mijn idee. Op mijn Iftar kwamen veel mensen viavia. Verder heb ik een Facebook evenement aangemaakt en op sociale media verteld over mijn plan. Daarnaast heb ik iedereen gevraagd iets te eten mee te nemen. Zo hoef jij niet voor iedereen te koken en houd je het organiseren ook overzichtelijk.

  Als je meer vragen hebt, laat het dan vooral weten.

  Liefs,

  Annelies

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*