UU’ers in actie voor vluchtelingen

10 september 2015|Posted in: Artikel, DUB.nl

De lege blik van de kinderen zal ze nooit vergeten, vertelt master-studente Lina Blommaert (23) twee dagen nadat ze een tentenkamp van vluchtelingen in een Brussels park heeft bezocht. Toen ze vlak voor de zomer haar scriptie inleverde over het beleid van de Europese Unie met betrekking tot migranten van buiten de lidstaten, had ze niet kunnen voorspellen dat het een paar maanden later zo actueel zou zijn. De beelden van de dagelijkse stroom vluchtelingen motiveerde haar om actie te ondernemen, net zoals een aantal andere (oud)-studenten van de Universiteit van Utrecht. Afgestudeerd UU’er Niraja van der Krol- van Dijk (26): “de stroom vluchtelingen is de laatste weken zo toegenomen, dat je op een gegeven moment niet meer stil kan blijven zitten”.

“Vorige week was die foto van dat aangespoelde jongetje overal in het nieuws te zien”, begint masterstudent Kyra Geerts (22) te vertellen. “Voor veel Nederlanders was dat het moment dat ze dachten: nu moet ik iets doen. Natuurlijk dacht ik toen wat iedereen dacht: ziek heftig! Maar voor mij zat de motivatie om zelf iets te organiseren in plaats van te donoren vooral in het feit dat een vriendin in Amsterdam het initiatief Amsterdam Verwelkomt opzette. Toen zag ik dat het eigenlijk niet zo moeilijk was om zelf iets te doen, dacht ik waarom organiseren wij dat niet ook in Utrecht? Dan heb je meer bereik.” Haar drie vriendinnen – Margit Nooteboom, Dorien Schneiders en Josephine van Bennekom – waren meteen enthousiast en zo was het initiatief “Utrecht Verwelkomt” geboren. De studentes vragen mensen een welkomstpakket ter grootte van ongeveer een schoenendoos voor een vluchteling samen te stellen. Daar mag van alles in zitten van toiletartikelen tot een lief briefje, een pakje stroopwafels of een boek. Maar geen kleding, benadrukt Kyra.”Het COA gaf afgelopen week aan dat er niet echt behoefte is aan kleding- en voedselpakketten, omdat ze op dat gebied voorzien zijn. In plaats daarvan is er behoefte aan een warm welkom. Dat willen wij geven.”

Ook Niraja van der Krol –van Dijk (26) heeft samen met haar vriendinnen Sheily Belhaj en Dounia Tourabi het idee om vluchtelingen een hart onder de riem te steken. Hoewel hun initiatief “Women 4 women – toilettassen voor vluchtelingenvrouwen” in eerste instantie nuttig moet zijn. Het idee ontstond toen Niraja en haar twee vriendinnen, allemaal oud-studenten Islam en Arabisch, aan het kletsen waren over de huidige situatie. “We waren een beetje aan het brainstormen over wat we konden doen en toen herinnerde ik mij dat ik een keer iets had gehoord over een schoenendoosproject voor vrouwen in Bosnië.” De meiden veranderden de schoenendoos in een toilettas en de eindbestemming werd veranderd in Griekenland. Maar één ding bleef hetzelfde; vrouwen zouden de ontvangende partij zijn. Niet alleen omdat zij net iets andere behoeften hebben dan mannen, legt Niraja uit, maar ook omdat er al heel wat projecten voor mannen en kinderen zijn. In de toilettasjes mag van alles zitten. Naast de standaard tandenborstel, het maandverband en de deodorant, mag er ook een cadeautje of leuke lippenstift meegestuurd worden. “Het initiatief gaat niet alleen om mensen te helpen overleven, maar ook om iemand even weer het gevoel geven dat ze vrouw is door bijvoorbeeld een lippenstift te geven”.

UU'ers in actie voor vluchtelingenNiraja weet uit eigen ervaring hoeveel impact zo’n gebaar kan hebben. Toen haar grootouders tijdens de oorlog in Bosnië naar Nederland vluchtte, kwamen ze – nadat ze een verblijfsvergunning hadden gekregen – met twee tassen met spullen in hun eerste huisje aan. Binnen een paar dagen was het hele huis ingericht. “Mensen uit de buurt hadden zelfs een wasmachine gebracht”, vertelt de oud-UU’er. “Dat heeft mijn oma zo geraakt en dat gevoel proberen wij nu een beetje over te brengen.” Ook Lina Blommaert (23) heeft van dichtbij gezien wat de hulp voor vluchtelingen betekent. Zij is afgelopen weekend naar Brussel gereisd om daar één van de vluchtelingenkampen te bezoeken en hulpgoederen te brengen. “Het was heel heftig. In een parkje midden tussen de hoge gebouwen stonden allemaal tentjes van vluchtelingen. Brussel heeft namelijk de capaciteit om per dag 250 vluchtelingen te registreren en totdat je geregistreerd bent kun je nergens terecht”. Dus wonen er momenteel ruim duizend vluchtelingen in een tentenkamp. “De situatie was enorm schrijnend. Er was zo’n chaos. Het was koud, het regende en er was geen centrale organisatie. Daarbij was er door het gebrek aan hygiëne schurft uitgebroken onder de vluchtelingen. Ik denk dat geen foto kan vangen hoe aangrijpend het was. Vooral die kindjes die je daar ziet hebben veel impact op mij gehad. Die kennen niet anders dan oorlog. Echt zo gek dat je dit een uurtje van de Nederlandse grens vindt.”

“Op dit moment is er een opnamestop van spullen, omdat eerst geïnventariseerd moet worden wat er allemaal nodig is”, vervolgt Lina. “Zo werd in Brussel al vrij snel duidelijk dat kleding niet nodig was. Er is nu eigenlijk een veel grotere behoefte aan vrijwilligers. Totdat we weer wat kunnen doen, zie ik informatieverschaffing als één van mijn belangrijkste taken. Er zijn namelijk heel veel mensen die momenteel een initiatief opzetten, maar er zijn maar weinig mensen ter plekke geweest. Wij hebben gemerkt dat dat juist verhelderend werkt. Het is namelijk heel lastig om iets te organiseren als je niet bekend bent met de situatie en de behoefte. Veel andere initiatieven nemen daarom contact met ons op. Ik verwacht dat we over twee weken, als de aandacht in de media waarschijnlijk wat is afgezwakt, wel weer gaan inzamelen.”

Een versie van dit artikel is verschenen op DUB.nl.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*