Moslim Vandaag Magazine; verhalen waarvan ik graag de langere versie lees

8 april 2015|Posted in: Recensie, Villamedia Magazine

De verhalen, ervaringen en emoties van moslims worden onvoldoende gehoord, tot die conclusie komt Josef Stevens als hij het interview met Montasser ALDe’emeh in het programma van Eva Jinek ziet. Er moet een medium komen waar die expertise wel een plek krijgt, vindt Stevens. Twee maanden na het interview is die plek er; het nieuwe tijdschrift Moslim Vandaag Magazine met Stevens aan het hoofd en een interview met ALDe’emeh op pagina zes.

Dat interview met ALDe’emeh waarin hij onder ander vertelt dat de islam er bij hem voor zorgde dat hij als tiener deradicaliseerde had wel zes pagina’s meer in beslag mogen nemen, zei een vriendin nadat ze het las. Ik geef haar gelijk. ALDe’emeh vertelt een inspirerend verhaal over radicalisme, zijn persoonlijke strijd en menselijkheid binnen de islam. Na het lezen van de laatste woorden snakte ik naar meer. En die ruimte had het interview met ALDe’emeh ook best mogen krijgen in het tijdschrift, aangezien het verhaal groot wordt aangekondigd op omslag, het nadrukkelijk in het hoofdredactionele commentaar wordt genoemd en een verhaal over de certificering van halal-vlees ook vier pagina’s in beslag neemt. Hoofdredacteur Stevens wilde ALDe’emeh de diepgang bieden die hij bij Jinek niet kregen. De vraag is of dat gelukt is in een interview van slechts twee pagina’s. Een inspirerend verhaal is het zeker geworden, maar de “honger” naar meer is nog niet gestild. Tegelijkertijd zou het best kunnen dat je van zo’n spreker zelfs na een heel boek nog niet genoeg hebt.

Eerste editie Moslim Vandaag Magazine; radicalisme special

Hoewel op de voorkant van het tijdschrift wordt aangegeven dat de eerste editie van Moslim Vandaag Magazine een Mohammed-special betreft, had het ook een special over de islam en radicalisme kunnen zijn. Zeker tien bladzijdes uit het tijdschrift gaan over dit onderwerp. Daarbinnen valt niet alleen het interview met ALDe’emeh, maar ook het verhaal van een moeder van wie haar dochter naar Syrië vertrok. Als de politie haar waarschuwt voor het aanstaande vertrek van haar dochter is ze vol ongeloof – “ze durfde nauwelijks in haar eentje boodschappen te doen” – nu probeert ze anderen te waarschuwen voor hetzelfde lot. Verder een groot interview met Arnold Yasin Mol over hoe de autoriteitscrisis binnen de islam ruimte geeft aan radicale ideeën en praktijken van bijvoorbeeld IS. “Wie bepaalt wie moslim is?”, vraag Mol zich af.

Daarnaast bevat Moslim Vandaag Magazine een aansprekend pleidooi van Sheily Belhaj voor meer spiritualiteit en een minder krampachtige omgang met de regeltjes, een artikel over waar de moslims in de Nederlandse reclames zijn en een verhaal geschreven als een spannend jongensboek over de certificering van halal-vlees. Hoewel hoofdredacteur Josef Stevens in een interview met Trouw aangeeft dat het tijdschrift voor zowel salafisten als liberalen is omdat er wordt geschreven over onderwerpen die voor alle moslims interessant zijn, vermoed ik dat voornamelijk de laatste doelgroep zich aangesproken voelt. Een deel van de interviews, verhalen en meningen zouden anderen niet kunnen lezen zonder zich ernstig op te winden of het hartgrondig oneens te zijn. Dit omdat er in een aantal van de maatschappelijke verhalen – niet verrassend – toch een stukje theologie om de hoek komt kijken.

Als er een kritiekpuntje op Moslim Vandaag Magazine genoemd moet worden dan is het dat het bij een aantal verhalen niet duidelijk is of het om een verhaal van de redactie gaat of een advertorial (advertentie ingepakt als journalistiek verhaal). Bij één artikel wordt dit wel uitdrukkelijk vermeld, maar een aantal andere verhalen balanceren qua opmaak en inhoud op het randje. Zo is bij één verhaal het logo van een organisatie gepubliceerd en mogen twee andere geïnterviewden hun product uitgebreid promoten in de kolommen van het tijdschrift. Dat laat de lezer achter met het gevoel dat het gaat om verkapte advertenties in plaats van producties van de redactie. Een andere invalshoek voor de verhalen in kwestie zou volgens mij het probleem oplossen. Als de journalist het product bijvoorbeeld zou testen en zijn eerlijke ervaring zou delen, dan zou hij weer de touwtjes in handen hebben in plaats van de geïnterviewde. Dat overtuigt de lezer uiteindelijk ook meer dan een verkooppraatje.

Moslim Vandaag Magazine biedt nieuwe invalshoek

Al met al is Moslim Vandaag Magazine een tijdschrift wat ook ik als niet-moslim vol interesse heb gelezen. Juist omdat het weer eens een andere invalshoek geeft om huidige maatschappelijke kwesties zoals het radicalisme te bekijken. Er worden in het tijdschrift veel onderwerpen aangepakt die mijn belangstelling hebben, maar dat is tegelijkertijd ook de valkuil van de redactie. Het zou niet erg zijn geweest als ze een aantal onderwerpen hadden bewaard voor een volgende editie en dan iets minder onderwerpen echt hadden uitgediept. Het verhaal van een moeder wiens dochter naar Syrië is vertrokken wordt nu in maar zes alinea’s uit de doeken gedaan. Dat is de lengte voor een iemand die even snel op het internet wat leest, maar in een tijdschrift mag je zo’n interview best de ruimte geven. Juist omdat hoofdredacteurs Stevens pleit dat hij in dit tijdschrift de diepte in wil gaan met interessante sprekers die elders die ruimte niet krijgen. Kortom: Moslim Vandaag Magazine is een tijdschrift boordevol verhalen waarvan ik graag de langere versie zou lezen.

Moslim Vandaag Magazine kost 5,65 per editie (inclusief verzendkosten) en verschijnt vier keer per jaar. Voor 19.95 per jaar krijg je alle edities toegestuurd. Meer informatie over het bestellen van Moslim Vandaag Magazine vind je op de website van het tijdschrift.

Deze recensie is in verkorte vorm verschenen in Villamedia Magazine; het vakblad over de journalistiek. Daarnaast is de volledige recensie ook doorgeplaatst op de website van Moslim Vandaag Magazine.

1 Comment

 1. Josef Stevens
  8 april 2015

  Beste Annelies,

  Een compliment voor je uitgebreide en rake analyse. We zijn er nog niet, maar het begin is er. Wat ik in ieder geval fijn vind is dat we jou (en met jou hopelijk nog meer) zo hebben kunnen inspireren dat je uitgebreid te tijd hebt genomen om de inhoud door te nemen.

  Dat motiveert ook ons om de volgende editie nog harder ons beste te doen.

  Vredige groet,

  Josef Stevens

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*