Operatie ‘help Hasnae aan een visum’

17 december 2014|Posted in: Blog, DUB.nl

“Ik kan niet naar een ander land gaan, maar door mensen uit het buitenland te ontmoeten, is het alsof ik op reis ga”, zegt mijn Marokkaanse vriendin Hasnae op een avond. We zitten samen op de bank in de woonkamer van haar ouderlijk huis. Op de achtergrond flikkert het licht van de televisie en klinkt muziek van MTV.

Waar de wereld in principe aan mijn voeten ligt met mijn Nederlandse paspoort, is Hasnae nog nooit buiten Marokko geweest. Ze heeft niet eens een paspoort. Mijn enige belemmering als ik wil reizen, is een gebrek aan geld, haar obstakels daarentegen lijken eindeloos. Maar Hasnae kan iets wat ik in haar situatie misschien niet zou kunnen: dat accepteren. Ze droomt weg bij de verhalen van anderen over verre landen en legt zich erbij neer dat ze die plaatsen zelf nooit bezoekt. Ze reist in haar hoofd.

Maar daar komt verandering in. Mijn moeder biedt aan een vliegticket te betalen voor Hasnae. Ze leert niet alleen de Nederlandse taal om uitsluitend met Nederlanders in Marokko te praten, vindt mijn moeder. Daarmee is operatie ‘Help Hasnae aan een visum’ van start gegaan.

Mijn moeder stuurt Hasnae een officiële uitnodiging die nu al drie weken zoek is in het Marokkaanse postsysteem. De moeder van Hasnae koopt alvast winterschoenen voor haar dochter om haar te beschermen tegen de Hollandse kou en ik zoek zo nu en dan stiekem naar vliegtickets.

Maar als ik heel eerlijk ben, dan heeft Hasnae meer vertrouwen in een goede afloop dan ik. Zo’n visum krijgen is toch hartstikke moeilijk? Elke keer als ik mijn twijfel tegen Hasnae uitspreek, zegt ze dat het niet uitmaakt of ze wel of niet dat visum krijgt. Het aanbod is mooi genoeg en als het niet lukt, dan hebben we het geprobeerd. Dichterbij reizen is ze nog nooit gekomen.

Het is nog vroeg als we op een maandagochtend onderweg zijn naar de Nederlandse ambassade in Rabat. Om acht uur hebben we ‘onze’ afspraak. Een jongen met een bakfiets voorziet de verschillende kleine winkeltjes van brood, een aantal zwervers zitten al (of: nog) op hun vaste stek en een handjevol mensen loopt naar het werk. Op dit on-Marokkaanse tijdstip staat er bij de ambassade echter al een flinke rij mensen; een jongen met een PSV-pet die zijn ouders vergezelt, een moeder die samen met haar zoon naar een Marokkaanse bruiloft in Nederland wil en Hasnae en ik.

Het duurt drie uur voordat Hasnae de ambassade weer uitkomt (mijn paspoort mag wel mee naar binnen, maar ik niet). Haar papieren zijn niet in orde. Voorlopig dus geen felbegeerd stempel in haar paspoort.

Vier dagen later krijg ik een sms: ‘Het visum is binnen!’. Niets gevreesde langdurige procedure; binnen een week is het stempeltje geregeld. Dat is sneller dan de Marokkaanse politie de behandeling van de verlening van mijn visum heeft afgehandeld. Daar ben ik al ruim een maand onsuccesvol zoet mee. Dus als ook de stempeltjes in mijn paspoort zijn geregeld, vliegen we eind januari samen naar Nederland. Dan kan Hasnae eindelijk eens naar het land uit haar gedachten reizen.

Deze blog is eerder gepubliceerd op DUB – het onafhankelijke medium van de Universiteit van Utrecht.

TAGS: ,

5 Comments

 1. Laila
  19 januari 2015

  Hey, ik kwam via instagram op je website door #rabat ,aangezien ik nu al bijna ruim een jaar in rabat ben en mijn moeder in rabat geboren is. Ik zou graag willen weten hoe je zo snel je vriendin hebt kunnen helpen aan een visum? Ik zou graag mijn man ook Nederland willen laten zien , maar ik weet echt niet waar ik moet beginnen. Vaak als ik de verhalen hoor dan begin ik al bang te worden dat hij nooit kan gaan. Ik ben nu al bijna 5jaar met hem en steeds heen en weer van nl naar maroc zonder mijn man. Ik hoop dat je me op weg kan helpen! Alvast bedankt, en ben erg onder de indruk van je werk!

 2. Annelies Waterlander
  20 januari 2015

  Beste Laila,

  Leuk dat je mijn blog gevonden hebt via Instagram. Bedankt voor het compliment over mijn werk. Dat vindt ik altijd erg bijzonder om te lezen.

  Ik vrees dat ik je weinig advies kan geven wat betreft het krijgen van een visum voor Nederland. Het is niet dat mijn vriendin en ik een speciale truc hadden waardoor zij zo snel een visum heeft gekregen. We hebben de volledige procedure doorlopen zoals iedereen dat moet doen. Je vindt de informatie daarover op de website van de Nederlandse ambassade in Rabat. Het belangrijkste is dat je papieren op orde zijn, dus de uitnodiging vanuit Nederland, het bewijs dat je voldoende financiële middelen hebt, een reisverzekering en een arbeidsovereenkomst. Dat had mijn vriendin en daarom heeft ze een visum voor twee weken gekregen. Het hebben van die papieren is echter geen garantie. Er wordt per situatie een inschatting gemaakt. Maar als je alles inlevert, dan heb je als het goed is wel – net zoals wij – binnen vier werkdagen een reactie. Ik las online dat dat de periode is die voor de behandeling van een visumaanvraag staat.

  Ik was eerlijk gezegd ook bang dat het nooit zou lukken door alle verhalen die er over visumaanvragen gaan, maar het is zonde als je het niet probeert door je angst. Wie niet waagt wie niet wint, zullen we maar zeggen.

  Ik wens je man en jou heel veel succes!

 3. Laila
  20 januari 2015

  Hey,

  Bedankt voor het snel beantwoorden, ik ga het maar proberen.

  Jij nog heel veel geluk met je blog en het reizen!

 4. Sandra Baars
  21 januari 2015

  Hey annelies, ik heb net jou blog gelezen over hasnae wat een geluk heeft deze meid zeg echt zo lief van jou moeder dat ze haar heeft geholpen een kans die ze maar een keer meschien krijgt echt heel lief ik ben heel blij voor hasnae een leuke twee weekjes samen

 5. Sandra Baars
  21 januari 2015

  Haha ik ben t mama van zeven .

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*