Typisch Marokkaans

24 oktober 2014|Posted in: Blog

“Excuseer mij”, zeg ik in het Arabisch tegen drie vrouwen die zich om een grote fles water hebben geschaard. Kletsend zitten ze in de schaduw van de Hassan II moskee. Een aardewerken beker gevuld met water gaat van hand tot hand. Iedereen neemt om de beurt een slok. “Woont u hier in de buurt?”, vraag ik zodra ik oogcontact met één van het drietal heb. Een zestal ogen hangt aan mijn lippen, maar het blijft stil. Waarschijnlijk heb ik een onbegrijpelijke brei van Arabische woorden gemaakt. Pas als ik mijzelf verduidelijk met het kinderlijke zinnetje “jij wonend in Casablanca?” klinkt er een instemmende ja. “Weet u een plaats in de buurt waar wij iets kunnen eten en drinken?”, vraag ik terwijl ik op mijn drie reisgenoten wijs. Meteen wordt me uitnodigend de beker met water aangeboden. Ik bedank vriendelijk en leg uit dat we graag een restaurantje zouden willen bezoeken. Na die woorden veert één van de vrouwen op. “De McDonalds is dichtbij”, zegt ze enthousiast. Als ik vervolgens – niet bereid me uit het veld te laten slaan – zeg dat we op zoek zijn naar een Marokkaans restaurant, vraagt één van de vrouwen “pizza?”. Net het typisch Marokkaanse eten waar wij naar op zoek waren.

Nu moet ik toegeven dat ik nergens in de wereld zo veel pizza heb gegeten als in Marokko. In Nederland kan het zomaar gebeuren dat ik maanden geen pizza eet en zelfs in Italië zelf at ik redelijk gevarieerd. Maar welke menukaart ik in Marokko ook opensla; pizza staat altijd op het menu. Soms is het tussen de eindeloze lijst van pizza’s zoeken naar de “traditionele” couscous, harira en tajine. Nog vaker zijn uitgerekend die gerechten niet verkrijgbaar, waardoor pizza als enige keuze overblijft. Ik eet dan ook sinds ik in Marokko woon minimaal één keer per week zo’n gebakken deegbal. Niet echt wat ik had verwacht toen ik verhuisde naar Rabat. Als je niet beter zou weten dan zou je bijna denken dat de pizza volksgerecht nummer één is en niet de couscous. Wellicht dus niet verwonderlijk dat de vrouwen in de schaduw van de Hassan II moskee me verwezen naar een “typisch Marokkaans” pizzarestaurant, maar een klein beetje lachwekkend was het wel.

2 Comments

 1. Howardcof
  23 oktober 2017

  Самые лучшие мультики Смотреть вон там http://mnwbst.biz/best_mult

 2. DrakeGams
  21 februari 2018

  Приветики! приобрел себе PS4! В шоке был конечно что игры стоят нынче по 3999 но посоветовали магазин дешевых игр на ps4 стоит купить здесь аккаунты ps4 ???

  Дешевые аккаунты PS4

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*