‘Afgekeurd, klinkt alsof je een kruisje bij ongeschikt zet’

11 juli 2013|Posted in: Goedenwel.nl

Vaak gaan we ervan uit dat we onze hele carrière (bijna) hetzelfde werk zullen doen, maar als je afgekeurd wordt moet je van de ene op de andere dag op zoek naar een nieuwe baan. Het overkwam Betty Wemekamp (57) twee jaar geleden.

‘Ik heb een opleiding in de zorg gedaan’, vertelt Betty. ‘Ik was ziekenverzorger. Iets wat tegenwoordig ook wel verzorgende IG heet. De laatste jaren viel mijn werk mij steeds zwaarder. Het werd bijvoorbeeld moeilijk om lang te staan, te bewegen of te tillen. Ik bleek fibromyalgie te hebben. In de volksmond ook wel spierreuma genoemd. Daardoor werd ik afgekeurd voor mijn werk in de zorg.’

‘Ik ben afgekeurd, klinkt zo zwaar’

‘Toen ik werd afgekeurd dacht ik: oh jee! Als je in de zorg gaat werken dan is dat iets wat je met je hart en ziel doet. Ik zat echt met mijn handen in het haar, ik dacht: als ik niet meer in de zorg kan werken, wat moet ik dan? In het begin kon ik het me moeilijk voorstellen om iets anders te doen.’ Die twijfel herkent Fried Le Poole – directeur van 50+ Carrière. In zijn werk begeleidt hij 50-plussers van werk naar werk. ‘Mensen zeggen vaak: “ik ben afgekeurd”. Dat klinkt zo zwaar, alsof je een kruisje zet bij ongeschikt. Maar als je afgekeurd bent voor het ene werk, dan kan je nog prima ander werk doen. Het is eigenlijk logisch dat er in de veertig jaar die je werkt een moment komt dat je je werk fysiek of mentaal niet meer aankan. Maar het is dan beter als je zegt: “ik ga op zoek naar een volgende stap of nieuwe oriëntatie.” Je bent namelijk gewoon op zoek naar ander werk, wat de reden daarvan ook is.’

“Stages” om ergens binnen te komen

Betty oriënteerde zich op nieuw werk door middel van verschillende stages bij haar werkgever. “Ik heb verschillende functies vervuld. Zo heb ik bijvoorbeeld achter de receptie gezeten,op de afdeling veel administratief werk gedaan en vakantieroosters gemaakt’, illustreert ze. ‘Zo kwam ik in aanraking met mijn huidige “bazin”. Die vroeg mij: “hoe zou je het vinden om via een werkervaringsplaats een tijdje bij mij als secretaresse aan de slag te gaan?” Dat beviel van twee kanten zo goed, dat zij mij graag wilde houden.’  Het is een veelvoorkomende manier waarop 50-plussers opnieuw aan het werk komen, aldus Le Poole. ‘De meeste mensen komen vaak bij een bedrijf binnen op basis van een uitzendbaan of ander kort traject. Wij kijken dan of we dat kunnen uitbreiden. Ik adviseer wel altijd om betaalde klussen te zoeken. Anders werk je keihard en wordt er volgens gezegd: “nee bedankt”. Er wordt weleens listig omgegaan met onbetaalde werknemers.’

‘Er zijn andere dingen die ik wel kan’

Door aan verschillende functies binnen het zorgcentrum te snuffelen vond Betty dus een nieuwe baan. Dat was echter in eerste instantie niet de intentie van haar ‘stages’. Het was een manier om te ontdekken waar haar hart lag nadat ze haar andere werkdroom had moeten parkeren. ‘Door die verschillende functies te vervullen kwam ik erachter dat er meer is wat ik leuk vind.  Ik kwam erachter dat er andere dingen zijn die ik lichamelijk wel kan en leuk vind.’ Hoewel Betty verschillende functies uitprobeerde, wist ze wel meteen dat ze een administratieve functie zocht. Vanwege haar fibromyalgie was zittend werk noodzakelijk. Niet iedereen heeft echter al zo’n duidelijk beeld voor ogen, weet Le Poole.

‘Mensen houden nooit op met dromen’

Bij 50+ Carrière bestaat een deel van het traject dan ook voor velen uit het ontdekken welke passies op werkvlak benut kunnen worden. ‘Sommige mensen geven heel duidelijk aan: “ik heb dit gedaan en wil nu dit gaan doen”. Mensen houden tenslotte nooit op met dromen, maar anderen moet je wat meer helpen. We kijken dan naar wat iemand drijft, waar hij zijn energie uithaalt en waar iemand trots op is. Daar komen vaak wel interessante dingen uit.’

Van verzorgende naar secretaresse

Voor sommigen betekent dat een carrièreswitch. Zoals in het geval van Betty. Hoewel verzorgende en secretaresse misschien meer overeenkomsten hebben dan je op het eerste oog zou zeggen. ‘Mijn “bazin” zegt weleens: “je kunt wel zien dat je een zorgzaam karakter hebt”.’  Le Poole adviseert zijn cliënten toch altijd om ook een opleiding te volgen als je een carrièreswitch maakt. ‘Dat heeft twee voordelen. Allereerst doe je recente kennis op en ten tweede laat je potentiële werkgevers zien dat je gemotiveerd bent. Daarbij kom je tijdens zo’n opleiding ook nieuwe mensen tegen. Het helpt je je netwerk uit te breiden.’ Voor Betty breekt komende september dan ook een nieuwe fase in haar “tweede carrière” aan. Ze gaat opnieuw studeren zodat ze straks ook op papier officieel secretaresse is.

50-plussers onderschatten zichzelf

Een ander belangrijk aspect van het traject van 50+ Carrière is het hervinden van het zelfvertrouwen. Le Poole: ‘50-plussers zijn soms wat down omdat ze denken dat het niet meer gaat lukken om werk te vinden. Ze onderschatten zichzelf. Werkgevers zijn namelijk op zoek naar goede mensen. Het verschil tussen 50-plussers en mensen die net op de arbeidsmarkt beginnen is dat 50-plussers al weten waar Abraham de mosterd haalt.’ Dat blijkt ook uit het slagingspercentage van 50+ Carrière. Van de honderden werkzoekenden die het bedrijf jaarlijks begeleidt, vindt ongeveer twee op de drie een nieuwe baan. Dat één op de drie zonder blijft zitten heeft diverse redenen aldus Le Poole. ‘Er zijn ook wel mensen die zeggen: “ik krijg en WW-uitkering en ga daar gebruik van maken”. Maar mensen die willen krijgen we aan het werk.’

‘Uiteindelijk komt alles goed’

Op de vraag wat Betty heeft geleerd van de periode waarin ze onderweg was van de ene naar de andere baan, antwoordt ze: ‘ik zou me nooit meer zo akelig maken over de situatie. Nu heb ik nachten wakker gelegen en bedacht hoe ik verder moest, maar het is heel anders gelopen dan ik me had voorgesteld. Het heeft dus geen zin om je druk te maken. Je kunt toch niet in de toekomst kijken. Dat kost je alleen maar negatieve energie. Als je zelf initiatief toont en graag wilt komt alles uiteindelijk goed. Als je me dat toen had gezegd had ik dat ook niet geloofd, maar het is toch gebeurd!’

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*