‘Groene vingers krijg je vanzelf’

6 juli 2013|Posted in: Goedenwel.nl, Reportage

Omringd door hoge flats in het Utrechtse Kanaleneiland ligt de wijkmoestuin Food for Good. Vier keer in de week kunnen Utrechters met hun handen in de kleiige aarde wroeten. Goedenwel-redacteur Annelies nam een kijkje en sprak met coördinator Mariken Heitman die tevens eenzelfde project in Amsterdam leidt.

De ochtenddauw ligt nog op de planten als vrijwilliger Maurice en ik ons een weg door het onkruid banen. We lopen allebei op teenslippers. We komen dan ook met vochtige voeten aan bij een zitje in de schaduw van een grote boom. Mariken, coördinator van de Food for Good moestuin, wacht daar al op ons. ‘Zullen we eerst even een kopje koffie drinken?’, vraagt ze. In antwoord daarop tovert Maurice een Tupperware doosje met rode besjes uit zijn fietstas. Terwijl we de zelfgeoogste besjes in de ochtendzon opeten druppelen de andere twee vrijwilligers ook binnen.

Moestuin-dilemma’s; Mariken geeft antwoord

Het kopje koffie voorafgaand aan de werkzaamheden in de tuin is voor de vrijwilligers ook een moment om Mariken te bestoken met vragen over moestuinieren. Maurice vertelt over de slakken die een aanslag plegen op zijn eigen moestuintje. ‘Zelfs de sjalotjes eten ze op’, zegt hij verbaasd. In zijn fietstas zitten dan ook twee ‘baby rode kooltjes’ die hij heeft gered van de veelvraten. Hij hoopt dat ze in de Food for Good tuin een nieuw slakkenvrij onderkomen vinden. Femmie vertelt over de drie aardbeien die ze deze week heeft geoogst. ‘Zo groot waren ze’, zegt ze terwijl ze met haar vingers een gebaar maakt ter grootte van een knikker. Mariken die voorheen een eigen tuinderij had, geeft advies. ‘Misschien kun je verticaal tuinieren eens proberen, Maurice. Ik hoorde laatst iemand die groenten kweekt in hangende bloempotten.’

‘Niet bang zijn om vieze handen te krijgen’

Het is geen uitzondering dat Mariken vragen krijgt over tuinieren, vertelt ze terwijl de vrijwilligers met de eerste klusjes in de tuin zijn begonnen. De leukste vragen krijgt ze van mensen die nog niet eerder hebben getuinierd, want ook die helpen op de moestuin. ‘Je hoeft geen ervaring te hebben om vrijwilliger te worden. Groene vingers krijg je vanzelf. Je moet alleen niet bang zijn om vieze handen te krijgen.’ Sinds de Food for Good moestuin afgelopen april zijn “deuren opende”, zijn er 15 vrijwilligers actief betrokken. Zij kunnen vier dagen in de week bij de moestuin terecht. Kunnen, want vrijwilligers zijn niet verplicht een vaste dag in de week te tuinieren. Daardoor is het voor Mariken elke keer weer een verrassing wie er komen.

Minder werk dan “ouderwetse” volkstuintje

De motivatie van de vrijwilligers om mee te doen aan het project zijn divers. Voor de ene is het een uitkomst omdat een volkstuintje te veel werk is, een ander hoopt te leren van Marikens kennis over biologisch tuinieren en weer een ander wil contacten opdoen in de tuin. Die combinatie zoekt Mariken heel bewust op met de twee projecten in Utrecht en Amsterdam. Ze wil zich niet beperken tot uitsluitend het sociale aspect van een moestuin in de wijk. ‘Bij andere wijkmoestuinen ligt de nadruk vaak op ontmoeting van buurtbewoners. Wij hopen ontmoeting en tuinieren te combineren. Het uiteindelijke doel is namelijk dat een deel van de oogst naar de Voedselbank en Resto van Harte kan.’ Maar niet alleen de welzijnsorganisaties pikken een graantje mee van de biologische tuinen. Ook de vrijwilligers krijgen na een dag tuinieren een deel van de oogst mee naar huis.

Vrijwilligers gezocht: ‘al het talent is welkom’

Zowel in Utrecht als Amsterdam wordt er nog gezocht naar mensen die willen helpen op de tuin. Dat kunnen zowel ervaren tuiniers zijn als mensen die nog nooit eerder een tuintje hebben onderhouden. Maar ook mensen die op andere wijze betrokken willen zijn bij de tuin. ‘We zoeken allerhande mensen. Bijvoorbeeld een klusser die het leuk vindt om iets te bouwen of iemand die veel weet van social media. Al het talent is welkom. Ook als je iets kan wat maar zijdelings met de tuin te maken heeft.’

Na ons gesprek laat ik Mariken en haar drie vrijwilligers in de moestuin achter. Met frisse tegenzin fiets ik richting de redactie, terwijl zij nog een paar uur in het zonnetje zullen tuinieren.

Zin om in de Food for Good moestuin aan de slag te gaan? Dat kan op dinsdagochtend, donderdag, vrijdag en zaterdagmiddag. Als je een e-mail stuurt naar Mariken zal zij je de exacte openingstijden sturen; info@foodforgood.nl. Als Amsterdammer met groene vingers kun je terecht bij Voedseltuin IJplein. Mariken is bij deze moestuin drie halve dagen in de week aanwezig, namelijk op dinsdag- en woensdagmiddag en op zaterdagochtend. Nadat je ingewerkt bent, kun je ook op andere momenten aan de slag. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naarmariken@brvc.nl Of door te bellen naar: 06-40948333

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*