Dolfinarium ziet 50-plussers als verrijking

21 juni 2013|Posted in: Goedenwel.nl

Tientallen 50-plussers solliciteerden afgelopen maart op een functie bij het Dolfinarium. Het zeezoogdierenpark in Harderwijk wilde deze zomer namelijk haar team van seizoenskrachten uitbreiden met een aantal ‘oudere werknemers’. Een zoektocht die niet alleen voor veel aandacht in diverse media zorgde, maar ook voor een heleboel sollicitaties. Goedenwel sprak met Rob en Coby die beiden sinds kort werkzaam zijn in het park.

‘De groep 50-plussers die ons park jaarlijks bezoeken wordt steeds groter’, vertelt Sietze Hess, PR Manager van het park, over de reden waarom er specifiek naar 50-plussers werd gezocht. ‘We zien steeds meer ouderen – met of zonder kleinkinderen – in het park. Die bezoekers vinden het prettiger om aangesproken te worden door een leeftijdsgenoot. Als je in een winkel een dure aankoop wil doen, dan ga je onbewust ook naar een oudere werknemer voor advies. Je denkt dat hij of zij meer ervaring heeft. Dat is natuurlijk een vooroordeel, maar zo werkt het wel.’

Ervaring van 50-plussers erg belangrijk

Toch is dat niet de enige reden dat er naar 50-plussers gezocht werd, vervolgt Hess. ‘Wij vinden de werk- en levenservaring die zij inbrengen erg belangrijk.’ Het zorgt voor een mooie mix van het team. ‘Onze medewerkers zijn een zeer gemêleerd gezelschap. Een combinatie van jong en oud. Onze jongste medewerker komt net van school en werkt als vakantiebaantje bij het Dolfinarium. Onze oudste medewerker is de pensioengerechtigde leeftijd allang gepasseerd.’ De 50-plussers vervullen een soort coachende rol binnen het team van seizoensmedewerkers, aldus Hess.

Rob en Coby ervaren geen verschil tussen henzelf en de jongere medewerkers. Aan een tafeltje in de buurt van het Roggenrif vertellen ze hun verhaal. ‘Ik voel me geen 50-plusser’, begint Rob die sinds drie weken werkzaam is als eerste medewerker van de retail van het park. Het is een baan die aansluit bij zijn werkverleden. Rob werkte vanaf zijn zestiende tot anderhalf jaar geleden in de retail van elektronica. Nadat hij zijn baan kwijtraakte deed hij diverse sollicitatiebrieven de deur uit, maar zonder succes. Toen hij op de website van het Dolfinarium een vacature zag reageerde hij direct. Dat kwam mede doordat hij in de media had gezien dat het zeezoogdierenpark openstond voor 50-plussers, vertelt Rob.

‘Van thuiszitten word je niet gelukkig’

Het bleek een goede ingeving. Rob kreeg de baan en reist nu vier dagen in de week vanuit Apeldoorn naar Harderwijk. ‘Er zijn niet willekeurig 50-plussers aangenomen’, benadrukt Hess. ‘Het zijn allemaal mensen met ervaring en vooral de geschikte persoon voor een bepaalde functie.

Het leuke aan het werk vindt Rob dat hij omgeven wordt door blije mensen. ‘Zelfs als het regent zijn de bezoekers blij’, voegt Coby daar aan toe. Zij werkt drie dagen in de week in Harderwijk aan de planning van het park. Ze maakt roosters voor alle werknemers. Voorheen maakte elke afdeling zijn eigen rooster, maar nu wordt er één grote planning gemaakt. Ze begint te stralen als ze over haar werk praat. ‘Je kan wel de hele dag thuiszitten, maar daar word je ook niet gelukkig van.’ Rob beaamt dat: ‘aan de spreekwoordelijke geraniums ben ik nog lang niet toe. Als je thuis gaat zitten, dan stomp je af. Ik ben dan ook meteen vrijwilligerswerk bij de lokale omroep van Apeldoorn gaan doen toen ik werkloos werd.’  Ook Coby zat niet stil in de dertien maanden dat ze werkloos was. Ze somt moeiteloos een aantal trainingen op die ze via het UWV volgde.

Gaaf, opa werkt in het Dolfinarium!

‘Het was heel moeilijk om een functie in de planning te vinden’, vertelt Coby over die dertien werkloze maanden, ‘maar het is waar mijn hart ligt’. ‘Toen ik aangenomen werd bij het Dolfinarium zei ik tegen mijn man: “weet je wat dit betekent?”. Ze doelt op het feit dat hun vakanties omgegooid moesten worden. Waar ze vroeger in de zomervakantie met de caravan op stap gingen, gaan Coby en haar man dit jaar in de winter weg. ‘We gaan eens wat anders doen’, zegt ze lachend, ‘naar Gambia ofzo’.

Als het tweetal weer naar hun werkplek loopt, vertelt Rob dat zijn kleinkinderen het wel heel gaaf vinden dat opa in het Dolfinarium werkt. ‘Ze zijn nog niet langs geweest, maar dat zal binnenkort wel komen.’

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*