Reisblog #16 De rollen omgedraaid

27 juli 2011|Posted in: Blog

Als ik de winkel inloop kijken de drie mannen me verbaasd na. Als ik met twee blikjes cola light het winkeltje weer uitloop vragen de mannen iets aan Tofi. ‘Of ze je mogen interviewen’, vertaalt hij. ‘Waarover?’, vraag ik hem verbaasd. ‘Over je schoenen’, antwoordt hij, ‘ze hebben zoiets nog nooit gezien’.

Tijdens mijn stage hier in Irak ontmoette ik acht Amerikaanse stagiaires. Zes jongens en twee meisjes die werkzaam waren voor de Preemptive Love Coaliton. Deze organisatie zorgt ervoor dat kinderen in Irak die een levensreddende hartoperatie nodig hebben, die operatie ook krijgen. Eén van de manieren waarop de organisatie geld ophaalt is door de verkoop van de typische Koerdische schoen Klash. Onder het motto: ‘buy shoes, save lives’.

Al eeuwen lopen Koerden op Klash, althans de mannen, want pas sinds vorig jaar bestaat er een vrouwelijke variant van de typische schoen. Een smaller schoentje met een rood satijnen lintje; Klash Lydia. Maar één schoenmaker in Sulaymaniyah maakt en verkoopt ze. Mijn vriendinnetje Lydia – naar wie de schoen is vernoemd – vertelde me over de schoenen en ik was meteen verkocht. Ik wilde ook een paar klash.

Vorige week bezocht ik samen met Lydia en Liz de schoenmaker. Of hij toevallig ook een paar Klash in mijn maat had. Hij legde een liniaal langs mijn voet en keek me verbaasd aan. ‘In jouw maat hebben we alleen mannenschoenen’, legde hij mij uit. Maar voor een paar mannenschoenen was ik niet voor gekomen. De afgelopen week is er dan ook hard gewerkt aan een paar Klash Lydia in mijn maat.

Gisteren kon ik ze ophalen. Bijna een week is de schoenmaker er mee bezig geweest, want in één paar schoenen zit veertig uur handwerk. En vandaag had ik dus meteen succes. De drie mannen van de krant hadden nog nooit iemand zien lopen met klash Lydia, en wilden daarom dolgraag een interview met mij. In de loop van de dag komt er iemand naar mijn kantoor voor een interview. De rollen zijn dus voor één keer omgedraaid; dit keer ben ik niet de interviewer, maar word ik geinterviewd.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*