Reisblog #15 Een stapje terug

23 juli 2011|Posted in: Blog

Er wordt vaak gezegd dat het moeilijk is om een stapje terug te doen op het gebied van luxe. Toch heb ik daar – hier in Koerdistan – totaal geen moeite mee. Ik lach er om als de stroom weer eens uitvalt, ik vind het heerlijk om niet dag en nacht bereikbaar te zijn en ook helemaal niet erg om veelal dezelfde kleren te dragen. Toen ik rondliep in het prachtige dorpje Deri realiseerde ik me opeens waarom.

Soms heb je het geluk om op een plek terecht te komen waar nog geen andere toerist is geweest. Gisteren had ik het geluk om een paar uur op zo’n plek door te brengen. Een plek waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Waar het leven nog zo simpel is. Vrij van mobiele telefoons, internet en andere luxeproducten. Waar je geen uur in de rij staat voor je boodschappen, maar komkommers gewoon zelf plukt. Een plek waar iedereen elkaar nog kent en gedag zegt.

Vlakbij de grens van Irak met Iran ligt het dorpje Deri. Vanaf de heuvel waarop het dorpje ligt kun je de wachtpost van Iran zien liggen. Zo dichtbij, maar toch net te ver om er heen te lopen. De inwoners van Deri ontvingen me gisteren met open armen. Ik kreeg een rondleiding van twee meisjes uit het dorp, er werd vers fruit voor me geplukt en een Koerdische lunch werd geserveerd.

En toen opeens realiseerde ik het me. Hoe kun je zoiets als een snelle internetverbinding missen in een land waar je zoveel warmte van de mensen krijgt?

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*