Reisblog #12 Checkpoint terror

4 juli 2011|Posted in: Blog

De vrouw in het donkere kantoortje rommelt wat in mijn tas. Ze bladert in mijn reisdagboek, bekijkt mijn laptop en kijkt naar de foto op mijn paspoort. Ze doorzoekt mijn rommelige tas op mogelijke explosieven. Verbaasd kijk ik toe. Op een paar verdwaalde tampons, wat broodkruimels en rondslingerende pennen na vindt ze niets. ‘Are you Arabic?’ ‘No.’ ‘Are you Kurdish?’ ‘No.’ ‘What are you doing here?’ Diezelfde vraag wilde ik u net stellen, mevrouw.

De afgelopen drie dagen is het elke keer raak bij de checkpoints tussen Erbil en Sulaymaniyah. Van de honderden auto’s die dagelijks het controlepunt passeren wordt constant de taxi van mij en Jantine voor controle uitgekozen. Onze paspoorten worden bekeken, onze tassen gecontroleerd en – last but not least – gekeken of we op de lijst met terroristen staan. Uitgerekend wij, twee Westerse meisjes.

Natuurlijk is het prettig dat er zo goed gecontroleerd wordt, daardoor blijft Koerdisch Irak tenslotte zo veilig, maar soms lijkt het toch om iets anders te gaan. Zo moesten Jantine en ik gisteren uit het taxibusje komen, terwijl de andere zes passagiers mochten blijven zitten. En vandaag vroeg de politieman bij het checkpoint of we al getrouwd waren. ‘Ja’, knikten wij. En toen reden we weg. Op naar de volgende nutteloze controle.

1 Comment

  1. Claudia
    4 juli 2011

    Wow.. wat een gave tocht maken jullie. Ik kwam hier via Twitter terecht en blijf jullie avonturen volgen.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*