Reisblog #1 Mensen die vragen

17 april 2011|Posted in: Blog

Een vriendin van mijn moeder zegt altijd dat mensen die vragen de halve wereld hebben. Ze heeft gelijk. Een maand geleden vroeg ik aan Judit Neurink, na het lezen van haar boek ‘Mijn Iraakse familie’, of ze deze zomer behoefte had aan een stagiaire.  Afgelopen week kreeg ik definitief uitsluitsel; ik ga voor twee maanden naar Irak om mijn handen uit de mouwen te steken bij het Independent Media Centre Kurdistan.

Het Independent Media Centre Kurdistan (IMCK) is drie jaar geleden opgericht om de kwaliteit van de journalistiek in Irak te verbeteren. Veel journalisten in Irak zijn van oorsprong schrijvers, daardoor begrijpen ze het verschil tussen een fictief en journalistiek verhaal niet. Ze verzinnen verhalen, checken feiten niet en zoeken geen tweede bron. In de trainingen van het IMCK staan daarom praktische vaardigheden en kennisoverdracht centraal.

Het IMCK is gevestigd in – zoals de naam al doet vermoeden – het Koerdische deel van Irak. In de volksmond ook wel Koerdistan genoemd. Sinds de Amerikaanse invasie, en daarmee de wijziging van de grondwet, is de Koerdische staat erkend als deel van de federatie Irak. Sindsdien heeft Koerdistan zijn eigen overheid. Het IMCK is niet gevestigd in de hoofdstad van het gebied (Erbil), maar in het culturele centrum Sulaymaniyah.

Hoewel Koerdistan onderdeel uitmaakt van Irak zijn er geen bomaanslagen, geen ontvoeringen of geweld in welke vorm dan ook. Bagdad ligt zo’n driehonderd kilometer van Sulaymaniyah. Over mijn veiligheid maak ik me dus geen zorgen. Ik vind het veel spannender dat ik voor het eerst alleen op reis ga, en dan meteen naar een land buiten Europa. Daarbij ben ik nog nooit langer dan drie weken van huis geweest.

De komende maand moet ik een heleboel regelen, want in juni vertrek ik al. Tijdens mijn verblijf zal ik jullie via deze website zo goed mogelijk op de hoogte houden, maar ik beloof niets, want als ik het leuk heb vergeet ik dat soort dingen nogal eens.

Update donderdag 12 mei
Mijn ticket is binnen; op zondag 29 mei vlieg ik naar Erbil.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*