‘Eduard Rekker, de man die lef heeft’

8 april 2011|Posted in: Interview, Villamedia Magazine

Eén dag na de tsunami in Japan vloog Eduard Rekker (27) naar het land om verslag te doen van de ramp. En Rekker bleef, toen alle Nederlandse media besloten hun verslaggevers terug te halen vanwege de nucleaire dreiging. Zijn vlucht terug ging nog niet. Daardoor werd hij zelf nieuws.

‘Als eenzelfde tsunami in een ander land had plaatsgevonden dan was ik er misschien niet heen gegaan, ik heb namelijk een fascinatie voor Japan. Nadat ik op het nieuws had gehoord over de ramp wilde ik heel graag naar het rampgebied toe. Ik wilde zelf verslag doen van de plaats waar de complete destructie had plaatsgevonden. Je kunt zeggen – zoals op het internet werd gedaan – dat ik een roekeloze gek ben. Een soort cowboyjournalist die nergens over nadenkt, maar daar ben ik het niet mee eens. Het was relatief ongevaarlijk om naar Japan te gaan, een oorlogsgebied zoals Libië is heel andere koek. Ik wil dat mensen zeggen: “dat is Eduard Rekker, de man die lef heeft” en niet dat ze me bestempelen als: “die gek die naar Japan ging”.’

‘Achteraf gezien had ik langer in Japan moeten blijven, omdat ik daar – nadat andere media hun verslaggevers hadden teruggehaald – als enige zat. Dat gaf me niet alleen een monopoliepositie, maar het zorgde er ook voor dat ik nieuws werd. Binnen twee dagen had ik opeens tweehonderd nieuwe volgers op Twitter. Als ik langer had kunnen blijven dan was mijn verblijf in Japan niet langer nieuws geweest en had ik zelf nieuws kunnen maken.’

‘De reportages die ik in Japan heb gemaakt hadden beter gekund; ik was teveel bezig met bijzaken waardoor ik te weinig tijd had voor het maken van mijn verhalen. Ik heb in Japan niet de verhalen kunnen maken die ik wilde maken, maar ik ben blij dat ik ben geweest en zoveel heb geleerd. Over het algemeen heb je meer spijt van de dingen die je niet hebt gedaan, dan van de dingen die je wel hebt gedaan. Dit is echt zo’n ding waar ik beslist geen spijt van krijg.’

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*