Over kunst en kijken

24 maart 2011|Posted in: Villamedia Magazine

‘Dankzij het “mooi maken” van objecten werden zij bewaard voor het nageslacht en bleven zij van generatie op generatie voorbestaan’, schrijft Paul Spies, directeur van Amsterdam Museum, in zijn column voor het nieuwe kunstblad Vernis. Het is nog te vroeg om te zeggen of voor het tijdschrift eenzelfde toekomst in het verschiet ligt, maar de elementen die volgens Spies zorgen dat iets wordt bewaard – gemaakt met zorg en aandacht – zijn in ieder geval in het tijdschrift aanwezig.

De titel voor het kunsttijdschrift is een verwijzing naar de dunne beschermlaag op meubels en schilderijen. ‘Het mengsel om oppervlakte van voorwerpen van een blinkende beschermende laag te voorzien’, schrijft Robert Aronson, de voorzitter van de Vereeniging van Handelaren in Oude kunst in Nederland (VHOK), in zijn voorwoord. ‘Maar het is geenszins onze bedoeling om oppervlakkig te blijven.’

Dat Vernis een uitgave is van deze vereniging betekent niet dat het een ‘clubblaadje’ is geworden, het tijdschrift bevat ook voldoende leuke artikelen voor de kunstleek. ‘Kennis van zaken’, waarom vier specialisten hun vakgeheimen uit de doeken doen, is daar een mooi voorbeeld van.  Zo vertelt Anne-Marie Verbeek, handelaar in antiquarische juwelen, dat parels vet nodig hebben. ‘Daarom is het goed een paar pareloorbellen of een broche met parels af en toe over de hoofdhuid te wrijven, bij voorkeur wanneer het haar een paar dagen niet is gewassen.’ Dergelijke verhalen maken het blad het lezen waard.

Als er dan toch een minmuntje moet worden genoemd dan is het de keuze voor de coverfoto; niet echt sprankelend en representatief voor de rest van het blad. Het hele tijdschrift is gevuld met prachtige foto’s die betere coverkandidaten waren geweest. Vanwege die verhalen en foto’s is het zonde dat Vernis nog niet in de winkel te krijgen is. Het tijdschrift wordt voorlopig alleen verspreid onder leden van de VHOK en op kunstbeurzen.

Vernis is een uitgave van de Vereeniging van Handelaren in Oude Kunst in Nederland (VHOK) en  verschijnt twee keer per jaar voor € 6,50.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*