Ambulances vaak te laat bij hartstilstand

23 juli 2010|Posted in: Nieuws, TC Tubantia

Ambulance Oost kan niet garanderen dat Enschedeërs die een hartstilstand krijgen binnen zes minuten worden geholpen. De hulpverleners vinden daarom dat een netwerk van AED’s aangelegd moet worden. De gemeente voelt zich niet verantwoordelijk.

De ambulance is in tachtig procent van de gevallen niet op tijd bij iemand met een hartstilstand. Dat zegt Wim van der Worp, manager acute zorgdiensten van Ambulance Oost. Volgens een woordvoerder van de gemeente is dat niet waar en zijn hulpverleners wel degelijk op tijd. Daarom is volgens haar zo’n netwerk van mobiele hartmassageapparaten niet nodig. Wethouder Ed Wallinga meent ook dat de gemeente Enschede niet verantwoordelijk is voor een dergelijk netwerk.

Door die insteek van het stadsbestuur is het niet zo’n wonder dat Enschede in de regio op het gebied van de AED’s het zwarte schaap is. In Enschede zijn slechts twintig van die levensreddende apparaten bij de ambulancedienst bekend, de minste van Twente blijkt uit de statistieken.

Het moet anders in Enschede zeggen deskundigen. Volgens Van der Worp is maar twintig procent van de spoedritten binnen zes minuten bij het slachtoffer. Bij een hartstilstand is het belangrijk dat de hulp binnen die tijd komt. De gemiddelde aanrijtijd is acht a negen minuten. “Per jaar krijgt één op de duizend Nederlanders een hartstilstand. In Enschede dus 160 inwoners. Bekend is dat in ongeveer de helft van de gevallen het slachtoffer wordt gevonden als hij reeds is overleden.” Van der Worp is ervan overtuigd dat in 64 van de 80 gevallen een hulpverlener met een AED sneller is dan de ambulance.

Vorige week pleitte de Ambulance Oost daarom, net zoals de stichting Twente Hart Safe, voor een netwerk van AED’s in Enschede. Een voorziening die in meer gemeenten in Twente al gerealiseerd wordt. Van der Worp verweet de gemeente dat deze niet voldoende steun zou geven aan dit project.

“Ik constateer dat dit niet de verantwoordelijkheid van de gemeente is”, aldus wethouder Ed Wallinga. “Ik pleit ervoor om apparaten die binnen hangen naar buiten te plaatsen, maar daar hangt een prijskaartje aan. We hebben ze ook in gemeentelijke gebouwen hangen maar wij zijn na zes uur dicht.”

Gemeente beschikt zelf over 31 AED’s
Op verschillende locaties van de gemeente, zoals het stadhuis en servicecentra verspreid door de stad, liggen 31 AED’s. Geen van deze apparaten is geregistreerd bij Ambulance Oost. Dat betekent dat ze niet door hulpverleners gebruikt kunnen worden als iemand een hartstilstand krijgt. De apparaten zijn daardoor alleen beschikbaar voor intern gebruik of tijdens openingstijden van de gemeente. Er zijn momenteel twintig AED’s bij de Ambulance Oost geregistreerd, terwijl er honderden in Enschede zouden moeten zijn. Als de gemeente haar apparaten registreert zou dit aantal flink toenemen.

Leave a Reply


You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*